Postřeh z hodiny - manipulace

10. 4. 2008 21:39

Všichni určitě víme, že existují lidé, kteří s námi umí manipulovat (pokud se necháme). Proto bychom se měli naučit jednat asertivně... Pro ty co to neumí, mám aspoň "seznam" manipulátorů a jejich "jména". Můžete se třeba i poznat, já se taky poznala i když mým záměrem není manipulace lidí, asi to taky umím...

Tohle dělení vymyslel nějaký pan Shostorm a tak se podle něj také jmenuje. (kurzívou jsou doplněné citáty z hodiny - a ne ty profesorčiny)


Diktátor - bývá to autoritativní šéf nebo tatínek, jehož "řekl jsem" má váhu. Obvykle se odvolává na autority, tradici, odkaz předků. Díky vhodně voleným citacím prosazuje vždy svou, neboť jak známo, v dílech klasiků lze najít potvrzení i navzájem zcela odlišných názorů.

Pravidlo číslo jedna: já mám vždy pravdu. Pravidlo číslo dvě: pokud nemám pravdu, platí pravidlo číslo jedna.
 

Chudáček - rád by učinil to nebo ono, ale nedostává se mu sil. Zdůrazňuje své handicapy, prezentuje se jako člověk, jehož pocity méněcennosti nejsou zdaleka neoprávněné. Nepříjemné úkoly "neslyší", "zapomene". Žena tohoto typu prohlašuje, že na většinu životních úkolů se svým slepičím mozkem nestačí.

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej autoritativní blb, kterej neví, že to nejde a udělá to.
 

Počtář - rychle, snadno a úspěšně si spočítá, co je pro něj v dané situaci nejvýhodnější. Tu volí taktiku cukru, ondy taktiku biče nebo zase raději na vše zapomene, onemocní. Rád by se zúčastnil brigády, ale jeho chabé zdraví mu to nedovolilo. Rád by učinil to či ono, ale ta jeho slabá paměť... Co ovšem chce a co je použitelné pro jeho cíle, to si pamatuje velice dobře.

Jedna a jedna jsou dvě? Ne, to je málo, tak asi čtyři...
 

Břečťan - podobně jako "chudáček" manipuluje druhými lidmi svojí předstíranou naprostou závislostí na nich. Jde mu o to, aby se o něj ostatní silnější jedinci starali a aby na nich mohl do značné míry parazitovat. I tomuto typu je blízká hypochondrie, zdůrazňování svých potíží i těžkého osudu.

Omotám se kolem Tebe a už mi neutečeš... Já Tě přeci potřebuju, bez Tebe nemohu žít...
 

Drsňák - své okolí prostě "ukřičí". Manipuluje hrubostí s nehoráznou jistotou, že je to právě on sám, kdo má patent na rozum. Lidé mu ustoupí především proto, že je jim nepříjemné přihlížet jeho řádění.

Já mám prostě pravdu, jsem nejchytřejší, nejlepší... A co jsi jako ty? 
 

Obětavec nejhodnější a nejlaskavější - tento typ dobře vystihuje výrok: "Nejhorší jsou nejhodnější lidé". Proklamuje že nechce nic pro sebe, jedná jen pro dobro druhých, ani špetku vděku nechce. Udělá pro vás první a poslední, samou obětavostí a láskou by se rozkrájel, ale ... vždyť po vás nic nechce, jen takovou nepatrnou maličkost, jako je pro vás obětovat své dny i noci... Tento typ, u něhož máme dojem, že by nás mohl hladit až do úplného vyhlazení, je poměrně často zastoupen v manipulacích v rodině. Nikdy nestaví na první místo váš názor, ale vždycky jen svůj. Obětuje se, ale zároveň vybírá daň.

Já jsem Ti přece taky pomohl, proč pro mě něco taky neuděláš?
 

Poslední spravedlivý - Základní formou manipulace je neustálá kontrola, kritika a vyvolávání pocitů nedostačivosti. Ve svém okolí vyvolává pocity viny, dojem, že jsou špatní, málo charakterní, ledacos zanedbali atd. Sám se podobně jako "diktátor" považuje za člověka bez chyb.

Já přece nemůžu za to, že jsi o mě zakopl, já jen nastavil nohu, ty ses měl dívat...
 

"Táta máma" - ty, které si vyvolil, chrání před jakýmikoliv vlivy běžného života. Stará se on ně, ale v návalu řady povinností se jich často opomene zeptat, zda to či ono chtějí nebo ne. Prostě sám ví, co je nejlepší a to také udělá - pro sebe i pro své blízké okolí. Že by se mohl mýlit, to nepřipustí.

Tady máš dobrou snídani, svačinku, pojď já Ti zavážu tkaničky u bot, určitě si to přece přeješ, co kdybys to nezvládl...
 

Mafián - jeho manipulativní východiska s jistou nadsázkou připomínají báji o Faustovi a ďáblu nebo postavení nomenklaturních členů některých politických stran. Jeho ideologie vychází z postoje: "Jsem tvá ochrana, záštita, pomocník, udělám pro tebe dost, ale musíš mi sloužit nebo přinejmenším nesmíš dělat nic, s čím bych nesouhlasil. Nic, co by mi vadilo. Pokud se názorově nebo dokonce svými činy postavíš na vlastní nohy, smetu tě. Když je ovšem někdo ukázněný a drží se mnou, není to k zahození, protože vím, že za loajalitu a závazek se platí."

Kdo nejde se mnou, jde proti mně. A kdo nejde za mnou, je taky mimo...

 


Tak, poznali jste se? Jak jsem řekla, nemusíte být manipulátoři, ale občas se nějaká ta vlastnost třeba najde...Abyste neřekli, já mám asi tři (a přesto se snažím nemanipulovat).

 

Pro mě však není tolik důležité, jestli jste se někdo poznal nebo ne, ale to, co s tím hodláte dělat. Není totiž horší manipulovat a nevědět, ale vědět a manipulovat...

Manipulace je velice závažná věc... Někdo si řekne, vždyť o nic nejde, ale manipulovaný si to vyčítá, nebo kvůli tomu třeba i spáchá sebevraždu... 

 

Je to jen takový postřeh a pokud jste dočetli až sem, děkuji za pozornost a u dalšího článku na přečtenou :-) 

Zobrazeno 4808×

Komentáře

hilda

SKVĚLE - je super, že jsi zde zveřejnila takovýto článek. Člověk nemusí být ani jednou z těchto rolí a manipulovat může snadno. Vím to sama od sebe. Manipulovala jsem si vždy s kým jsem potřebovala. Jakmile odkryješ tajemství manipulace, můžeš si dělat co chceš. Naštěstí jsem se ale vrátila k víře a díky tomu pochopila odpornost a hrůznost manipulace. Věřím, že se nad tím mnoho lidí díky tobě zamyslí. DÍKY TI.

RadekOwen

.. je to hodne zajimave .. a myslim ze asi kazdy sa chvilama mozna najit tady :))

hans

Asertivní chování, to je dobrá a moderní záležitost. Tento týden sme na to téma měli ze školy pobyt a dalo mě to uplně moc. Podle asertivity mám právo říct, že mě tvůj článek vůbec nezajímá, jem iuplně ukradenej a nerozumím mu, ale mám právose chovat neasertivně,:-)

Mili

Ajajaj, měla bych sa nad sebú zamyslet.. :o)

Božíděcko

Díky za připomenutí. Vybavuji si tuto látku z hodin psychologie, ale stejně, takhle, když to není jako jeden z mnoha zápisů v sešitě, tak to člověka nutí víc se zamýšlet. Nejen sám nad sebou, ale i nad lidmi ze svého okolí ...<br />
Děkuji moc!!!

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz